Selecteer een pagina

BPM berekenen motor

Direct aanvragen

BPM berekenen voor een motor

Net als bij een auto moet je bij het importeren van een motor Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM) betalen.

De hoogte van het BPM bedrag voor een motor wordt in de basis berekend als een percentage van de geldende netto cataloguswaarde toen de motor nieuw geleverd werd. Na drie maanden en minimaal 3000 kilometer beschouwt de Belastingdienst de motor als gebruikt en mag je de BPM op verschillende manieren afschrijven.

Het is van belang dat je de juiste manier kiest om je BPM berekening te doen en voor goede onderbouwing van de BPM berekening te zorgen. Je kunt namelijk slechts één keer een BPM aangifte indienen. Als deze niet klopt, resulteert dat al snel in een naheffing of boete.

Hoe bereken je de BPM voor een motor

De basis BPM voor een motor is vrij eenvoudig te berekenen. Het BPM bedrag voor een motor is namelijk exact 19,4 procent van de netto cataloguswaarde van de motor (toen deze nieuw geleverd werd).

Wat bij veel mensen echter niet bekend is, is dat er meerdere catalogusprijzen mogelijk zijn voor dezelfde motor. Hier is vrijwel altijd voordeel te behalen voor de particuliere motor importeur. Bij Mijn BPM beschikken we over een uitgebreide database met gegevens waarmee we jou helpen het scherpste tarief te vinden.

BPM afschrijven

Heb je de basis BPM berekend en is je motor ouder dan drie maanden met minimaal 3000 kilometer op de teller? Mooi, dan mag je de BPM op verschillende manieren afschrijven! Maar let op, van alle manieren geeft er slechts één de voordeligste BPM voor jouw motor.

  • Forfaitaire afschrijvingstabel: hiermee schrijf je af op basis van leeftijd. Per maand mag je een bepaald percentage BPM afschrijven. De Belastingdienst adviseert deze werkwijze, maar die is vrijwel altijd in jouw nadeel zal zijn.
  • Marktwaarde: BPM aangifte op basis van de marktwaarde (handelswaarde) is een gunstiger berekening. Het is wel belangrijk dat je gebruik maakt van de juiste rekenmethode en één van de zeven koerslijsten die geaccepteerd worden door de Belastingdienst. Het verschil tussen de juiste rekenmethode in combinatie met de juiste koerslijst kan zomaar honderden euro’s schelen.

Maak je gebruik van onze aangifte service, dan nemen wij je al het werk uit handen. We zorgen voor een voordelige aangifte, berekening, en onderbouwing.

In 3 simpele stappen geregeld!

  • Stuur ons de benodigde gegevens toe voor een berekening van de BPM.
  • Op werkdagen ontvang je binnen 24uur de volledige aangifte, berekening en onderbouwing.
  • Na het voldoen van de BPM heb je binnen enkele dagen je Nederlands kenteken in huis.